Herfstig recept van Ottolenghi

Martine en Cees koken veel. De laatste tijd maken ze graag iets uit het boek ‘Jeruzalem’ van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi.
Martine heeft het boek pas. Ze vindt de stijl van koken heel erg lekker. “Wat Ottolenghi met groente doet, is echt waanzinnig. ‘Plenty’ is zijn eerste boek. Als ik een creatieve dip heb, dan hoef ik maar in Plenty te kijken. Hij maakt veel gebruik van verse kruiden. Het is geen typische dit of dat keuken. Hij brengt alle stijlen bij elkaar.”Martine kiest na overleg met dochter Kiki voor het recept Mejadra. “Een echt warm herfstig recept.” Het is een gerecht dat in de hele Arabische wereld populair is en ook een van de lievelingsrecepten van Ottolenghi en Tamimi is. De gebakken ui, zoet en olieachtig en licht krokant is het geheim.

Mejadra
250 gram groene of bruine linzen
4 middelgrote uien (700 gram voor het pellen)
3 eetlepels bloem
Ca. 2,5 dl zonnebloemolie
2 theelepels komijnzaad
1,5 eetlepel korianderzaad
200 gram basmatirijst
2 eetlepels olijfolie
0,5 theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
1,5 theelepel kaneel
1 theelepel suiker
3,5 dl water
Zout en zwarte peper

Bereiden:
Overgiet de linzen in een kleine pan royaal met water, breng het aan de kook en laat de linzen 12-15 minuten koken tot ze beetgaar zijn. Giet ze af.
Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Verdeel ze op een platte schaal, bestrooi ze met bloem en 1 theelepel zout en meng alles met de vingers. Verhit 2,5 dl zonnebloemolie in een middelgrote braadpan met een stevige bodem op hoog vuur. Doe een klein plukje ui in de olie; als het flink sist is de olie heet genoeg. Draai het vuur halfhoog tot hoog en voeg een derde van de uien toe (het kan spetteren!). Fruit de uien af en toe roerend 5-7 minuten tot ze mooi goudbruin en krokant zijn (houd de temperatuur in de gaten zodat de uien niet te snel kleuren en verbranden). Schep de uien met een schuimspaan in een met keukenpapier bekleed vergiet en strooi er nog wat zout over. 
Veeg de pan van de uien schoon met keukenpapier en doe er komijn- en korianderzaad in. Zet de pan op halfhoog vuur en rooster de zaden 2 minuten. Voeg de rijst, olijfolie, geelwortel, piment, kaneel, suiker, ½ theelepel zout en royaal zwarte peper toe. Roer tot de rijstkorrels een vettig laagje hebben en voeg de gekookte linzen en de 3,5 dl water toe. Breng alles aan de kook, sluit de pan en laat de rijst en linzen 15 minuten heel zachtjes koken.
Neem de pan van het vuur, haal het deksel eraf, leg er een schone theedoek overheen, zet daarop het deksel en laat hem 10 minuten staan.
Meng met een vork de helft van de gefrituurde uien door de rijst en linzen. Zet het gerecht als een flinke berg op een schaal en zet de rest van de uien er bovenop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

reactie plaatsen