Onbekende kind

De mooiste plek in Arnhem vindt Feike het Internationale Monument van het Onbekende Kind aan de Apeldoornseweg bij het verstrooiveld Delhuyzen op het terrein van Yarden. “We zijn daar voor het eerst geweest met de kinderen. Die hebben alle bordjes gelezen en waren enorm onder de indruk. Het is een prachtig monument met al die enorme keien. Verdriet van kinderen vind ik hartverscheurend, het is goed om er op deze manier bij stil te staan en je te realiseren dat er kinderen zijn die het veel slechter hebben dan onze kinderen.” Het monument is een initiatief van zanger, dichter Herman van Veen. Met dit initiatief hoopt hij het kinderleed nog krachtiger onder de aandacht te brengen. Het monument van het Onbekende kind in Arnhem is uniek in de wereld. Dit ‘groeiende monument’ moet uiteindelijk bestaan uit 35 menshoge stenen die komen uit 35 landen van de wereld. In deze landen worden nationale monumenten voor het Onbekende Kind opgezet. Zo wordt de boodschap verspreid en wereldwijd aandacht gevraagd voor het onbekende kind.

Het monument bestaat uit een levenscirkel in de vorm van een medicijnwiel, dat in allerlei culturen over de hele wereld als symbool voor heelheid wordt gebruikt. De stenen liggen volgens een bepaald patroon en hebben allemaal hun eigen symboliek. In het hart van deze levenscirkel van stenen ligt de ROOS, een kunstwerk van kunstenaar Cobi van de Kuit.


Het monument wil een band scheppen tussen de kinderen en de landen van de wereld. Het vraagt aandacht voor de soms moeilijke levensomstandigheden van kinderen. Voor kinderen die aan de schaduwkant van het leven staan, omdat ze niet gewenst, uitgebuit en verwaarloosd worden, omdat ze onbekwaam en lastig gevonden worden, voor de voeten lopen. Straatkinderen, beschadigde kinderen, die verkracht, tot prostitutie gedwongen, gepest of mishandeld worden. Kinderen die geestelijk en lichamelijk mishandeld zijn. Kinderen, die bloot staan aan psychische stoornissen en angsten, gekwetst zijn tot diep in hun ziel. Met dit monument willen we kinderen eren. Kinderen die niet meer bij ons zijn gedenken en van daaruit stilstaan bij de kinderen van nu, bij de toekomst van alle kinderen.  (Informatie is afkomstig van website van de stichting Roses for Children)
Lieverd,

leven is als sneeuw

Je kunt het niet bewaren

Troost is
dat jij er was
Uren, maanden, jaren

Herman van Veen2 opmerkingen:

  1. Dank je wel Feike, voor je positieve aandacht en prachtige foto's.

    Hartelijke groet,
    Mirjam van Oort
    bestuurslid Roses for Children

    BeantwoordenVerwijderen

reactie plaatsen