Nasi van Frans, een feestje

Feike en Frans zijn gek op eten en koken. “Door de week eten we vaak iets makkelijks. In het weekend kookt Frans meestal. Hij is echt de kok. Op zaterdag gaat hij naar de markt. Daar koopt hij wat hem op dat moment aanspreekt. Hij wil er alles halen. Van de aardappelen tot de eieren”, zegt Feike. Voor kruiden gaat Frans naar de toko in de Koningstraat. Op zondag gebeurt het ook wel dat hij uit de koelkast kookt. "Zo noemen we dat. Met wat er op dat moment in de koelkast zit bereidt hij een maaltijd. Frans maakt volgens de kinderen de lekkerste nasi. Met Hollandse garnalen en altijd twee kipgerechten en wokgroente. Hij maakt daar echt een feestje van.”
Recept nasi á la Frans met kipgerecht voor 4 personen:

1 Frans
400 gram Lassie toverrijst
1 prei
1/2 witte kool
3 sjalotjes
3 tenen knoflook
2 lente-ui
3 eieren
minimaal 100 gram Hollandse garnalen
ketchup, 2x knijpen
ketjap
theelepel sambal
theelepel djinten
beetje nasikruiden

Vier uurtjes voor etenstijd: breng ruim water aan de kook en strooi de rijst erin. Kook de rijst 7 minuten (niet langer!), afgieten en rijst tot rust laten komen en geheel af laten koelen. Rijst dient voor verdere bereiding koud te zijn.
Snipper alle groenten, lente-ui niet te klein, stukken van ca. 1,5 cm.
Kluts de eieren en breng op smaak met peper, zout en klein beetje ketjap. Neem wat van de gesnipperde sjalot en prei en fruit deze in beetje zonnebloemolie in grote pan net wat langer dan dat je normaal gewend bent. Maar natuurlijk niet aan laten branden! Dan het eimengsel toevoegen en kort als dunne omelet bakken. 
Omelet uit de pan, doormidden snijden, de twee helften op elkaar, weer doormidden, weer op elkaar.....herhalen tot dunne repen zijn ontstaan. Snij deze repen in zes delen. 
Dan gaat het snel.
Fruit in grote pan de rest van de sjalotten, daarna prei, knoflook en kool toevoegen. Na aanfruiten alle kruiden, ketchup en ketjap toevoegen. Op gevoel een klein beetje water erbij, zodat ketjapmengsel niet aanbakt, voeg lente-ui toe. Minuutje op hoog vuur. (altijd alles op hoog vuur, sudderen doen we met smoor, niet met nasi!)
Daarna koude rijst en omeletstukjes erdoor en rustig omscheppen. Als dat gereed is de Hollandse garnalen (laat de waterige Noorse jongens maar in het vriesvak liggen, het gaat tenslotte om de smaak) er voorzichtig doorscheppen.
Nasi is nu klaar, maar laat even staan om geuren en smaken door te laten dringen. Op zeer laag vuur opwarmen.

Kipgerecht voor 4 personen:
500 gram kipfilet
3 tenen knoflook
2 sjalotjes
gembersiroop
oestersaus
ketchup
sambal badjak

Snij de kipfilet in blokjes of lange reepjes, gewoon wat je zelf lekker vindt.
Bestrooi de kip met peper en zout. Snipper de knoflook, snij de schoongemaakte sjalotten doormidden en snij de helften in de lengte in lange reepjes.
Maak mengsel van ketchup, oestersaus, sambal en warm water.
Olie in niet al te grote pan, bak de kip aan op hoog vuur, zonder al te veel omscheppen zodat er een bruin krokant korstje op komt.
Vuur iets omlaag, knoflook toevoegen, deze lekker meebakken. Knoflook en kip, zo'n ideale combinatie, dus neem even de tijd hiervan te genieten....dan snel door want knoflook mag niet verbranden! Sjalotten meefruiten.
Dan snel vloeibare mengsel erbij, even seconden aan de kook, dan vuur terug en laat maar afkoelen. 
Op moment van eten weer opwarmen, door het te laten rusten heeft gerecht de tijd gehad een te worden. (Als het gerecht te droog dreigt te worden kan je altijd heet water toevoegen, maar laat het dan wel even goed doorwarmen)

Bij deze gerechten serveer je een komkommer in het zuur, kroepoek, seroendeng en gebakken uitjes.

Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

reactie plaatsen