Luuks lasagne met zalm

Luuk houdt van koken en heeft een grote liefde voor de Italiaanse keuken. Hij werkte jaren in La Pentola in de Steenstraat in Arnhem, de Italiaanse specialiteitenwinkel. In huize Van Geffen komt de spaghetti niet uit een pakje, maar wordt met de hand gedraaid. “Dat is zoveel lekkerder.”  Koken doet Luuk af en toe ook voor de buren op Stadseiland. Speciaal voor deze gelegenheden zijn lange biertafels aangeschaft.
Als gerecht voor LOEP kiest Luuk voor Lasagne met zalm. “Dat is een gerecht dat ik wil promoten.”
Lasagne met zalm
Ui
Room
Zalm (vers of gerookt)
Brandy
Meel, typo 00
Eieren ( op 100 gram meel 1 ei)
Pastamachine

Kneed het deeg voor de pasta, gebruik op 100 gram meel 1 ei. 200 gram meel is voldoende voor 4 personen. Zeef de bloem op het aanrecht en maak er een bergje van met een kuiltje van 20 cm in het midden. Klop de eieren met de dooier los en doe ze in het kuiltje. Werk er met draaiende bewegingen van je vingertoppen beetje bij beetje de bloem door en kneed dan ongeveer 10 minuten. Het moet een stevig, satijnglad deeg worden. Voeg wat bloem toe als het deeg te zacht is, kneed met vochtige handen bij deeg wat te droog blijft. Maak er een bal van en laat een uur rusten in de ijskast gewikkeld in plastic folie.
Rol het deeg op een licht met bloem bestoven aanrecht uit of maak er met de pastamachine een dun vel van. Zet de rollers eerst op de wijdste stand. Draai het deeg 3-4 keer door de twee wijdste standen. Vouw de deeglap steeds dubbel voordat je die uitrolt. Rol ze vervolgens steeds dunner uit. Als ze leerachtig aanvoelen en niet meer aan elkaar kleven als je ze op elkaar drukt, zijn ze klaar om er tagliatelle, lasagne enzovoorts van te snijden. Kook de vellen heel even voor.
Fruit de ui rustig. Doe er dan de zalm bij (van gerookt tot vers). Aanbraden tot het droog begint te worden en afblussen met brandy. Als u verse zalm gebruikt moet er nog een beetje zout bij. Room en zwarte peper toevoegen. Hoeveelheden naar eigen inzicht.
De lasagne opbouwen in een ovenschaal. Tussen de laagjes Parmezaanse kaas raspen.
Het is mooi als je de lasagnebladeren kleurt met inkt van de inktvis.
Italiaanse spinazie die even in de wok is geweest, kun je als bedje onder de lasagne opdienen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

reactie plaatsen