Strikje maakt Klarendal mooier



LOEP bracht afgelopen weekend een bezoek aan Strikje. Het nieuwe winterevenement in het modekwartier. Dit keer gluurt LOEP bij de creatievelingen en bewoners in Klarendal. Het bruist van de ideeën in deze oude volkswijk en dat spreekt LOEP aan. Niet alleen de deelnemende winkels weten ons te verrassen, ook bewoners tonen zich op geheel eigen wijze creatief.








Kim van Es, van designwinkel Graphic Playground, heeft Strikje georganiseerd met Maddy Beekhuizen van bloemenzaak Mon Fleuri. 
Doel is de kloof te slechten tussen bewoners en ondernemers. “We wilden iets opzetten dat breder van opzet is dan de al bestaande Nacht van de Mode in Klarendal”, zegt Kim. “We merkten dat onze producten niet altijd aansluiten bij de behoeften van de buurt. Daarom leek het ons leuk om bewoners er meer bij te betrekken. In 37 kramen bieden wijkbewoners van vintage kleding tot huiswaar aan. Een strikje zit op een cadeau om het extra mooi te maken. Dat is wat wij willen doen voor de wijk.”


 Aan het begin van de Klarendalseweg, tegenover ABO witgoed, runnen deze zaterdag Nicolette Oeldrig en haar vriendinnen een huiskamerwinkel.


Het is de huiskamer van Gerard, een vriend van Nicolette, die ze wist te bewegen zijn huis voor een dag te verlaten. “Hij zit nu in mijn huis met een biertje op de bank." Waar Gerard normaal leeft, staan  kledingrekken en de vensterbank is ingenomen door tientallen paren schoenen, tasjes, mutsen en prullaria. “Allemaal eigen collectie. Welke vrouw heeft geen collectie”, zegt Nicolette enthousiast. Het winkeltje stroomt langzaam vol met nieuwsgierigen. “Het is hartstikke leuk. We krijgen alleen maar enthousiaste reacties.

Mien van De Kleine Winst, een rommelwinkeltje hier tegenover, heeft ons haar kledingrekken geleend. En als wij door onze kleding heen zijn, komt ze nieuwe brengen.”




Ook de zaak van Mien staat barstensvol. Ze verontschuldigt zich voor de puinhoop. “Het meeste gaat er straks nog uit. De kerstboom die ik heb gekregen van de organisatie moet ik zo ook nog even versieren en buiten zetten.” Mien koopt haar spullen of krijgt ze van familie en vrienden. Ze zit sinds augustus vorig jaar met haar zaak in het Modekwartier. “In 1968 heb ik ook al op deze plek een zaak gehad in kunstnijverheid. Dat was in de tijd van de flowerpower.” De Kleine Winst is iedere dag vier uur open. “Ik vind het een leuk evenement, maar ik  had meer kramen verwacht en gehoopt dat de auto’s geweerd zouden worden. Maar het is gezellig”, zegt de onderneemster.



Bij de molen in Klarendal wapperen vlaggen en de wieken draaien. Speciaal voor Strikje is er een restaurant, waar de bezoekers pannenkoeken kunnen eten. Molenaars vertellen over hun werk en de molen. Wij van LOEP overwinnen onze hoogtevrees en beklimmen de stijlen trapjes om te genieten van een mooi uitzicht over Klarendal.




In de winkel Mode met een Missie tonen modellen creaties voor de kerstdagen. Schuin tegenover de zaak staat buurtbewoonster Candy met haar kraam. Ze verkoopt potten met bloemen erin die ze zelf opmaakt.

 “Ik zit hier al vanaf negen uur te blauwbekken, maar het loopt van geen meter. We zitten te afgelegen. Het is jammer dat de kramen niet allemaal bij elkaar staan. Op andere markten verkoop ik altijd heel erg goed , maar dat is hier wel anders.”




Ontwerpster Lenneke van studio Lenneke Wispelwey is wel enthousiast. “Het loopt vandaag lekker door. Ik vind het super leuk dat Kim en Maddy de verbinding met de bewoners van de wijk hebben proberen te maken. Onderaan de straat verkopen bewoners kerstengelen gemaakt van pasta en zelfgemaakte vogelhuisjes.” Lenneke heeft goed contact met de mensen die om haar winkel heen wonen. “Tuurlijk kan het altijd beter, maar in mijn eigen straat ken ik de mensen ook niet verder dan drie deuren verderop. Er zijn Klarendallers die niet weten wat ze met ons aan moeten. Mijn overbuurman Joop Vegers gaf in de wijkkrant een goed advies aan de mensen die klagen over de nieuwe winkels. ‘Stap er gewoon eens binnen en vraag wat ze er doen. Dat werkt. Je hoeft er niet per se iets te kopen!’”





LOEP is onder de indruk van de ontwerpen van Lenneke en wordt er zelfs een beetje hebberig van. Fraai vormgegeven porseleinen vazen, schalen, borden en vogelhuisjes in mooie pasteltinten.  “Mijn spullen krijgen pas echt een eigen leven en functie bij de mensen thuis. “Lenneke levert aan 25 winkels in binnen- en buitenland, onder andere in Scandinavië en Londen. In januari heeft de ontwerpster een maand uitgetrokken om aan een nieuwe collectie te werken. Inspiratie deed ze op tijdens een vakantie in Cuba. Binnenkort dus nieuwe Wispelwey modellen in Klarendal. LOEP kijkt er nu al naar uit.



Bij de Bakbar kan de bezoeker van Strikje genieten van warme chocolademelk, marshmallows boven het vuur en de klanken van een veelbelovend bandje met Lars, Sem en Rens, alle drie studenten van de vooropleiding van het conservatorium.



Achter Goed Proeven ontdekken we op het pleintje bij Caspar nog een aantal jonge ondernemers die hun waar hebben uitgestald bij kapperszaak DOT Hair. Zoals By Bus, een veelbelovend nieuw Nederlands dameslabel. Een kledingmerk dat we in de gaten gaan houden.
Strikje is wat LOEP betreft voor herhaling vatbaar. Het winterwonderland waarin de wijk volgens de organisatie omgetoverd zou worden, hebben we een beetje gemist. De poging om samen met bewoners te zorgen voor een leuk evenement is zeker geslaagd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

reactie plaatsen